Villa house design in Maharashtra
house design

Villa house design in Maharashtra

This villa is designed on a 510-square-meters plot in the city of Satara, Maharashtra. It’s a lavish house, equipped with three bedrooms, two guest rooms, a living room, a dining area, a family room, a kitchen, a home theatre, and a gym.

The plot is surrounded by a busy road on one side and tall structures on the other side. Vertical wooden slats on the exterior facades provide privacy and protection from solar radiation.

Internally, one can see a volumetric play in certain spaces. The living room is vast and attributed with a double-height ceiling while the puja room is smaller in terms of dimensions but features a triple-height with a skylight integrated at the top. The skylight casts a spectrum of pure light throughout the puja room. The vertical garden, designed on the side of the living room, scales almost the entire height of the structure.

dinning room
Dining room

The living room reveals a soothing combination of wooden tones, concrete textured walls and Statuario Marble flooring with the Chafa tree and the vertical garden providing a burst of greenery. The dining room sits against the backdrop of a bay window that looks out to a green wall and the dining table is complemented by a dainty light fixture suspended over it. Wooden panels in an intense red shade accentuate the appearance of the staircase adjacent to the dining. These panels run over the wall, continue over some of the treads and culminate over the adjoining bench. The kitchen embodies a neutral palette, punctuated with a contrasting yellow hue.

The master bedroom has an integrated study and a walk-in closet and the living room physically extend out into the landscaped garden created on the northern side of the plot via wooden decks. The children’s rooms feature neutral tones with wooden flooring, complemented by elegant lighting fixtures and furniture, comfortable furnishings and custom-made artworks.  The two guest bedrooms are located on the first and the second floor and open up onto generously-sized terraces. The bathrooms in the house too have been designed with a luxurious touch, without compromising on the aspect of functionality.

The family room, although open on one side, exudes a somewhat intimate vibe. The room is furnished with a lounge sofa and two accent chairs, with shades of blue and other delicate colors complementing the room’s color scheme. The study-cum-library has one wall dedicated to a bookshelf while a window on one of its interior walls provides a peek into the living room below.

The home also flaunts a well-equipped gym and a snug and elegantly designed home theatre. “Terraces are landscaped and designed with outdoor furniture. Wooden tiles for flooring and wooden pergolas on top create semi-shaded areas and impart a cozy feel.

Leave a Reply

Close Menu